Loonheffingskorting berekenen

Bereken loonheffingskorting

?
Loonheffingskorting: € 7.886
Let op: De totale loonheffingskorting kan nooit hoger zijn dan de te betalen belasting uit box 1. Onze tool houdt hier rekening mee, en gebruikt hiervoor de volgorde van de berekening.
Wat vind je van deze tool?

Berekening loonheffingskorting 2024

HeffingskortingBedrag
Algemene heffingskorting€ 2.356
Arbeidskorting+€ 5.530
Inkomensafhankelijke combinatiekorting+€ 0
Ouderenkorting+€ 0
Alleenstaandeouderenkorting+€ 0
Jonggehandicaptenkorting+€ 0
Loonheffingskorting Per jaar=€ 7.886
Loonheffingskorting Per maand€ 657

Disclaimer: Hoewel de informatie en berekeningen op deze website met zorg zijn samengesteld, kunnen er fouten optreden. Controleer altijd de resultaten en raadpleeg bij twijfel een financieel expert. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie.

Over de Loonheffingskorting Calculator

  • Ontwikkeld door
  • Gepubliceerd op

Veelgestelde Vragen

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, wil je meer weten, of heb je feedback of suggesties? Neem dan contact met ons op.

Loonheffingskorting is een verzamelterm voor verschillende heffingskortingen die je kunt krijgen op de belasting en premies die je betaalt over je loon. Wanneer je loonheffingskorting toepast, houdt je werkgever automatisch minder belasting in op je loon, waardoor je een hoger nettoloon ontvangt. Dit betekent dat je direct profiteert van de kortingen die je recht hebt, zonder te hoeven wachten op een belastingteruggave.

Om loonheffingskorting toe te passen, moet je bij je werkgever aangeven dat je deze korting wilt ontvangen. Dit doe je door een formulier in te vullen waarin je aangeeft dat dit je hoofdwerkgever is en je hier je loonheffingskorting wilt toepassen. Het is belangrijk om te weten dat je de loonheffingskorting maar bij één werkgever kunt toepassen. Heb je meerdere werkgevers, dan moet je kiezen bij welke je de korting wilt laten toepassen.

De loonheffingskorting bestaat uit verschillende heffingskortingen die in mindering worden gebracht op de belasting die je betaalt over je loon. De belangrijkste heffingskortingen die onder de loonheffingskorting vallen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen worden automatisch toegepast als je aangeeft dat je loonheffingskorting wilt ontvangen.

Daarnaast kunnen er andere kortingen van toepassing zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Dit zijn de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor werkende ouders met jonge kinderen, de ouderenkorting voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, de alleenstaande ouderenkorting voor alleenstaande ouderen, en de jonggehandicaptenkorting voor mensen met een Wajong-uitkering.

Het toepassen van de juiste heffingskortingen kan je maandelijks een aanzienlijk bedrag besparen op je belastingafdracht, waardoor je meer netto inkomen overhoudt.

Om aan je werkgever door te geven dat je loonheffingskorting wilt toepassen, moet je een formulier invullen en ondertekenen. Dit formulier heet het 'Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen' en is beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Op dit formulier geef je aan dat je bij deze werkgever de loonheffingskorting wilt toepassen. Je hoeft dit formulier maar één keer per werkgever in te vullen, tenzij je situatie verandert.

Het is belangrijk dat je de loonheffingskorting maar bij één werkgever toepast. Heb je meerdere banen of ontvang je naast je loon bijvoorbeeld een uitkering, dan moet je kiezen bij welke instantie je de loonheffingskorting wilt laten toepassen. Als je de korting bij meerdere werkgevers of instanties toepast, loop je het risico dat je te weinig belasting betaalt en later moet bijbetalen.

Zodra je het formulier hebt ingeleverd, zal je werkgever de loonheffingskorting toepassen bij de eerstvolgende loonbetaling. Hierdoor zul je direct merken dat je nettoloon hoger wordt.

Als je de loonheffingskorting bij meerdere werkgevers of uitkeringsinstanties toepast, bestaat de kans dat er te weinig belasting wordt ingehouden op je loon of uitkering. Dit kan ertoe leiden dat je bij je jaarlijkse belastingaangifte moet bijbetalen. De Belastingdienst rekent namelijk met het totale inkomen over het jaar en als er te weinig belasting is ingehouden, moet je dit verschil zelf bijbetalen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de loonheffingskorting slechts bij één werkgever of uitkeringsinstantie toe te passen. Kies de werkgever waar je het meeste inkomen van ontvangt, zodat je optimaal profiteert van de kortingen. Voor je andere banen of uitkeringen geef je aan dat je geen loonheffingskorting wilt toepassen.

Mocht je per ongeluk toch bij meerdere werkgevers loonheffingskorting hebben toegepast, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te corrigeren door bij één van de werkgevers of uitkeringsinstanties het formulier opnieuw in te vullen en de loonheffingskorting stop te zetten.

Om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Uw kind is op 1 januari jonger dan 12 jaar.
  • Uw kind staat ten minste 6 maanden in 1 kalenderjaar ingeschreven op uw woonadres.
  • Uw arbeidsinkomen is hoger dan een vastgesteld bedrag.
  • U hebt geen of minder dan 6 maanden een fiscale partner, of u hebt langer dan 6 maanden een fiscale partner en een lager arbeidsinkomen dan uw partner.

Daarnaast moet het kind een eigen kind, stiefkind, pleegkind (indien u het opvoedt en onderhoudt als een eigen kind), geadopteerd kind, of een kind uit een eerdere relatie van uw partner zijn.

Meer rekentools werk & inkomen

Ontdek nog meer leuke en handige online rekentools die je kunnen helpen voor het zelf maken van berekeningen.

Bruto-netto salaris berekenen

Bereken eenvoudig je bruto naar netto salaris en zie hoeveel je netto overhoudt per week, maand of jaar.
Bekijk

Arbeidskorting berekenen

Bereken eenvoudig hoeveel arbeidskorting je krijgt op basis van je jaarsalaris of winst uit onderneming.
Bekijk

Algemene heffingskorting berekenen

Bereken eenvoudig hoeveel algemene heffingskorting je krijgt op basis van je inkomen of winst uit onderneming.
Bekijk

Ouderenkorting berekenen

Bereken hoeveel (alleenstaande) ouderenkorting je krijgt op basis van de hoogte van je verzamelinkomen voor je de AOW-gerechtigen.
Bekijk