Maximale hypotheek berekenen

Bereken maximale hypotheek

Inkomen
?
Maximale hypotheek: € 262.116
Bruto maandlasten: € 1.251

Let op: De berekening voor maximale hypotheek is op basis van financieringstabellen en aanbevelingen van het Nibud voor een persoon die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Wat vind je van deze tool?

Berekening maximale hypotheek 2024

OmschrijvingBedrag
Maximale hypotheek obv max. woonlasten€ 246.116
Verhoging door energielabel obv energielabel: E, F, G+ € 0
Extra bedrag alleenstaanden+ € 16.000
Maximale hypotheek= € 262.116
Verwachte bruto maandlasten obv max. hypotheek met 4% rente € 1.251

Berekening maximale woonlasten

OmschrijvingBedrag
Totaal bruto jaarinkomen € 60.000
Financieringslastpercentage obv € 60.000 jaarinkomen en 4% rente× 23,5%
Max. financieringslast per maand (€ 14.100 / 12)= € 1.175
Vermindering door financiële verplichtingen € 0
Maximale woonlasten per maand= € 1.175

Disclaimer: Hoewel de informatie en berekeningen op deze website met zorg zijn samengesteld, kunnen er fouten optreden. Controleer altijd de resultaten en raadpleeg bij twijfel een financieel expert. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie.

Over de Maximale Hypotheek Calculator

  • Ontwikkeld door
  • Gepubliceerd op
  • Beoordeling van 10/10 (1 review)

Veelgestelde Vragen

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, wil je meer weten, of heb je feedback of suggesties? Neem dan contact met ons op.

De maximale hypotheek wordt berekend op basis van verschillende factoren. Hierbij wordt rekening gehouden met de financieringstabellen, de maximale financieringslast, en de woonlasten volgens de richtlijnen van het Nibud. Deze tabellen geven aan welk percentage van je inkomen je mag uitgeven aan hypotheeklasten. Daarnaast speelt je persoonlijke financiële situatie, zoals je inkomen en eventuele schulden, een belangrijke rol.

De berekening houdt ook rekening met eventuele toekomstige veranderingen, zoals pensioeninkomen. Banken gebruiken vaak conservatieve schattingen om ervoor te zorgen dat je de hypotheeklasten ook in de toekomst kunt dragen.

Je bruto jaarinkomen omvat alle inkomsten die je in een jaar ontvangt voordat er belastingen en andere inhoudingen worden afgetrokken. Dit omvat je salaris, eventuele bonussen, onregelmatigheidstoeslag, vakantiegeld, en andere bronnen van inkomen zoals huurinkomsten of alimentatie. Bij het berekenen van je maximale hypotheek worden al deze inkomensbronnen meegenomen.

Het is belangrijk om een nauwkeurige en volledige weergave van je inkomen te geven, zodat de hypotheekverstrekker een goede inschatting kan maken van je leencapaciteit. Zorg ervoor dat je recente loonstroken, belastingaangiften, en andere relevante documenten bij de hand hebt tijdens het hypotheekadviesgesprek.

Leningen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, private leasecontracten en creditcardschulden. Onder de maandlasten van een lening vallen de rente en aflossing. De rente is het bedrag dat je betaalt voor het lenen van geld, terwijl de aflossing het bedrag is dat je terugbetaalt op de hoofdsom van de lening. Beide componenten samen vormen de totale maandelijkse kosten van je lening.

Bij de berekening van de maximale hypotheek wordt een studieschuld zwaarder meegewogen dan andere leningen. Dit komt doordat studieschulden volgens een specifieke weegfactor worden meegenomen, wat betekent dat de impact op je leencapaciteit groter is.

De maandlasten van een studieschuld bestaan uit rente en aflossing. De rente is het bedrag dat je betaalt voor het lenen van het geld, en de aflossing is het deel dat je terugbetaalt op de hoofdsom van de lening. Beide kosten worden in aanmerking genomen bij de hypotheekberekening, waardoor je maximale leenbedrag lager uitvalt dan wanneer je geen studieschuld zou hebben.

Een beter energielabel kan een positieve invloed hebben op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Huizen met een hoger energielabel (bijvoorbeeld A of B) zijn energiezuiniger, wat betekent dat je lagere maandelijkse energiekosten hebt. Dit kan de leencapaciteit verhogen omdat je maandelijkse woonlasten lager zijn.

Bovendien zijn er vaak extra financieringsmogelijkheden beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Banken kunnen een extra bedrag beschikbaar stellen voor verduurzaming, waardoor je meer kunt lenen om je huis energiezuiniger te maken.

Bruto maandlasten zijn de totale maandelijkse kosten van je hypotheek voordat er rekening wordt gehouden met belastingvoordelen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Deze lasten omvatten de rente en aflossing van de lening. Er zijn twee gangbare hypotheekvormen: annuïtair en lineair.

Bij een annuïtaire hypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de looptijd van de lening gelijk. Bij een lineaire hypotheek nemen de bruto maandlasten in de loop van de tijd af, omdat je elke maand een gelijk bedrag aan aflossing betaalt, waardoor de rentelasten dalen.

Bij het aanvragen van een gezamenlijke hypotheek wordt het inkomen van je partner volledig meegerekend. Dit betekent dat 100% van het inkomen van beide partners wordt gebruikt om de maximale hypotheek te berekenen. Hierdoor kan de leencapaciteit aanzienlijk toenemen, afhankelijk van de inkomens van beide partners.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de gezamenlijke financiële verplichtingen en eventuele toekomstige veranderingen in het inkomen. Een goed hypotheekadvies houdt rekening met de stabiliteit en de toekomstplannen van beide inkomens.

Meer rekentools hypotheek & wonen

Ontdek nog meer leuke en handige online rekentools die je kunnen helpen voor het zelf maken van berekeningen.

Bruto-netto salaris berekenen

Bereken eenvoudig je bruto naar netto salaris en zie hoeveel je netto overhoudt per week, maand of jaar.
Bekijk

Rente lening berekenen

Bereken hoeveel rente je betaald bij een aflossingsvrije lening of hypotheek.
Bekijk

Aflossing lening berekenen

Bereken het bedrag aan aflossing voor een lening en maak een aflossingsschema.
Bekijk

Vermogensbelasting berekenen

Bereken hoeveel belasting je moet betalen in box 3 over je vermogen.
Bekijk