MKB-winstvrijstelling berekenen

Bereken MKB-winstvrijstelling

?
?
MKB-winstvrijstelling: € 5.874

Let op: De MKW-winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in de aangifte inkomstenbelasting en hoeft niet apart te worden aangevraagd.

Wat vind je van deze tool?

Berekening MKB-winstvrijstelling 2024

OmschrijvingBedrag
Winst uit onderneming€ 50.000
Startersaftrek€ 2.123
Zelfstandigenaftrek€ 3.750
Winst na ondernemersaftrek=€ 44.127
MKB-winstvrijstelling percentage (%)×13.31%
MKB-winstvrijstelling=€ 5.874

Disclaimer: Hoewel de informatie en berekeningen op deze website met zorg zijn samengesteld, kunnen er fouten optreden. Controleer altijd de resultaten en raadpleeg bij twijfel een financieel expert. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie.

Over de MKB-winstvrijstelling Calculator

  • Ontwikkeld door
  • Gepubliceerd op
  • Laatst bijgewerkt op

MKB-winstvrijstelling tabel

Deze tabel toont de percentages van de MKB-winstvrijstelling en de maximale tarieven voor de aftrek van de vrijstelling. De MKB-winstvrijstelling wordt berekend over de winst na ondernemersaftrek, wat de belastingdruk voor MKB-ondernemers verlaagt. Het tarief verwijst naar de beperking van het belastingvoordeel bij hogere inkomens, waarbij u minder belasting kunt terugkrijgen over uw aftrekposten.

JaarMKB-winstvrijstelling (%)Tarief
202413,31%36,97%
202314%36,93%
202214%40%
202114%43%
202114%46%

Veelgestelde Vragen

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, wil je meer weten, of heb je feedback of suggesties? Neem dan contact met ons op.

De MKB-winstvrijstelling is een fiscale regeling die speciaal bedoeld is voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze vrijstelling verlaagt de winst waarover je belasting moet betalen, waardoor je minder inkomstenbelasting verschuldigd bent.

De vrijstelling wordt berekend als een percentage van de winst na ondernemersaftrek. In 2024 bedraagt dit percentage 13,31%. Dit betekent dat na het toepassen van alle andere aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, nog eens 13,31% van de resterende winst belastingvrij is.

Het doel van de MKB-winstvrijstelling is om ondernemerschap te stimuleren door de belastingdruk te verlagen, zodat ondernemers meer financiële ruimte hebben om te investeren en te groeien.

Om in aanmerking te komen voor de MKB-winstvrijstelling moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je winst uit onderneming moet hebben en actief moet zijn in je onderneming. Er is geen urencriterium voor de MKB-winstvrijstelling, in tegenstelling tot andere fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Als je aan deze basisvoorwaarden voldoet, kun je de MKB-winstvrijstelling toepassen op je winst na ondernemersaftrek. Dit helpt om je belastbare winst te verlagen en daardoor minder inkomstenbelasting te betalen.

Het urencriterium is een belastingregel die stelt dat je als ondernemer minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf moet besteden om in aanmerking te komen voor bepaalde belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Deze uren omvatten alle werkzaamheden die direct aan je bedrijf gerelateerd zijn, inclusief administratief werk, marketing, en klantbezoeken. Het is belangrijk om een goede urenregistratie bij te houden om bij een controle aan te kunnen tonen dat je voldoet aan dit criterium.

Meer informatie over de voorwaarden van het urencriterium vind je op de Belastingdienst website.

De startersaftrek is een aanvullende aftrekpost op de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die net gestart zijn. Je komt hiervoor in aanmerking als je in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer was en in die periode maximaal twee keer zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

De zelfstandigenaftrek is een belastingvoordeel voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen. Het verlaagt het belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Voor 2024 is de zelfstandigenaftrek €3.750.

Beide aftrekken zijn bedoeld om het ondernemerschap te stimuleren door de fiscale lasten te verlagen in de eerste jaren van het ondernemerschap.

De tariefaanpassing box 1 is een correctie op het standaard belastingtarief in box 1 (inkomen uit werk en woning). Het zorgt ervoor dat bepaalde aftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en Mkb-winstvrijstelling, niet tegen het hoogste tarief in box 1, maar tegen het lagere tarief van de eerste schijf worden verrekend. Dit voorkomt dat ondernemers met hoge winsten onevenredig veel voordeel krijgen.

In deze tool wordt de tariefaanpassing box 1 berekend door eerst je winst uit onderneming te bepalen en vervolgens de genoemde aftrekken toe te passen om het belastbare inkomen te berekenen. De aftrekken worden effectief toegepast tegen het tarief van de eerste schijf, waardoor het belastingvoordeel eerlijker wordt verdeeld.

Meer rekentools ondernemen

Ontdek nog meer leuke en handige online rekentools die je kunnen helpen voor het zelf maken van berekeningen.

Inkomstenbelasting ZZP berekenen

Bereken eenvoudig de inkomstenbelasting en je netto besteedbaar inkomen als ZZP'er.
Bekijk

BTW berekenen

Bereken de BTW over een bedrag exclusief of inclusief BTW.
Bekijk

Korting berekenen

Bereken de korting, het kortingspercentage, de kortingsprijs of de originele prijs van een bedrag.
Bekijk

Ondernemersaftrek berekenen

Bereken eenvoudig de ondernemersaftrek en aftrekposten op basis van de winst uit je onderneming.
Bekijk