Ouderenkorting berekenen

Bereken ouderenkorting

?
?
Ouderenkorting: € 1.226
Wat vind je van deze tool?

Berekening ouderenkorting 2024

OmschrijvingBedrag
Verzamelinkomen€ 50.000
Fomule ouderenkorting obv verzamelinkomenZie tabel ouderenkorting >
Totale ouderenkorting Per jaar=€ 1.226

Disclaimer: Hoewel de informatie en berekeningen op deze website met zorg zijn samengesteld, kunnen er fouten optreden. Controleer altijd de resultaten en raadpleeg bij twijfel een financieel expert. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie.

Over de Ouderenkorting Calculator

  • Ontwikkeld door
  • Gepubliceerd op

Ouderenkorting tabellen

Bekijk in de onderstaande tabellen voor de ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting per jaar voor personen die de AOW-leeftijd hebben bereikt.

Ouderenkorting tabellen 2024

Bekijk het overzicht van ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting van 2024 op basis van het verzamelinkomen uit de 3 boxen voor AOW-gerechtigen. In 2024 is de maximale ouderenkorting vastgesteld op € 2.010.

Tabel ouderenkorting 2024

VerzamelinkomenOuderenkorting
tot € 44.771€ 2.010
€ 44.771 tot € 58.170€ 2.010 - 15% x (verzamelinkomen - € 44.770)
vanaf € 58.170€ 0
In deze tabel kan je scrollen

Tabel alleenstaandeouderenkorting 2024

VerzamelinkomenAlleenstaandeouderenkorting
tot € 44.771€ 524
vanaf € 44.771€ 0

Ouderenkorting tabellen 2023

Bekijk het overzicht van ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting van 2023 op basis van het verzamelinkomen uit de 3 boxen voor AOW-gerechtigen. In 2023 is de maximale ouderenkorting vastgesteld op € 1.835.

Tabel ouderenkorting 2023

VerzamelinkomenOuderenkorting
tot € 40.889€ 1.835
€ 40.889 tot € 53.122€ 1.835 - 15% x (verzamelinkomen - € 40.888)
vanaf € 53.122€ 0
In deze tabel kan je scrollen

Tabel alleenstaandeouderenkorting 2023

VerzamelinkomenAlleenstaandeouderenkorting
tot € 40.889€ 478
vanaf € 40.889€ 0

Veelgestelde Vragen

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, wil je meer weten, of heb je feedback of suggesties? Neem dan contact met ons op.

Ouderenkorting is een belastingkorting voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Deze korting is bedoeld om de belastingdruk voor ouderen te verlagen en hun koopkracht te verbeteren. De hoogte van de ouderenkorting hangt af van het verzamelinkomen en kan jaarlijks variëren.

Het bedrag van de ouderenkorting wordt automatisch verrekend met de inkomstenbelasting. Dit betekent dat ouderen minder belasting betalen en meer netto-inkomen overhouden. Het is een belangrijke financiële ondersteuning voor veel ouderen in Nederland.

Alleenstaande ouderenkorting is een extra belastingkorting voor ouderen die alleenstaand zijn en een AOW-uitkering voor alleenstaanden ontvangen. Deze korting is bedoeld om de financiële last voor alleenstaande ouderen te verlichten.

Om in aanmerking te komen voor deze korting, moet je de AOW-leeftijd hebben bereikt en recht hebben op een AOW-uitkering voor alleenstaanden. Dit betekent dat je geen fiscaal partner hebt en zelfstandig een huishouden voert. De hoogte van de alleenstaande ouderenkorting kan jaarlijks variëren en is afhankelijk van je verzamelinkomen.

Je verzamelinkomen is het totaal van je inkomsten uit de drie belastingboxen in Nederland: inkomen uit werk en woning (box 1), inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2), en inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Het verzamelinkomen wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen en welke kortingen, zoals ouderenkorting, je kunt ontvangen.

In box 1 valt onder andere je salaris, uitkering, en eigenwoningforfait. In box 2 gaat het om voordelen uit aanmerkelijk belang, zoals dividend. Box 3 omvat het vermogen waarover je belasting betaalt, zoals spaargeld en beleggingen. Om je verzamelinkomen te berekenen, tel je de inkomens uit deze boxen bij elkaar op. Je kunt deze informatie vinden op je belastingaangifte of de jaaropgaven van je werkgever, uitkeringsinstantie, of financiële instelling.

Meer rekentools werk & inkomen

Ontdek nog meer leuke en handige online rekentools die je kunnen helpen voor het zelf maken van berekeningen.

Salaris berekenen

Bereken hoeveel bruto en netto salaris je gaat verdienen als je meer of minder uren gaat werken per week.
Bekijk

Algemene heffingskorting berekenen

Bereken eenvoudig hoeveel algemene heffingskorting je krijgt op basis van je inkomen of winst uit onderneming.
Bekijk

Combinatiekorting (IACK) berekenen

Bereken hoeveel inkomensafhankelijke combinatiekorting je krijgt op basis van de hoogte van je arbeidsinkomen.
Bekijk

Uurloon berekenen

Bereken het uurloon op basis van je week- of maandsalaris.
Bekijk