Salaris berekenen

Bereken salaris bij meer of minder uur werken

Nieuw brutosalaris: € 2.199,60
Bruto verschil: € -733,20
Netto verschil: € -431,65
Wat vind je van deze tool?

Berekening salaris bij minder werken

OmschrijvingBedrag
Brutosalaris (€)€ 3.666
Op basis van (uur per week)÷40
Huidige uren per week×32
Huidig brutosalaris=€ 2.932,80
Huidige uren per week÷32
Nieuwe uren per week24×
Nieuw brutosalaris o.b.v. 24 uur per week=€ 2.199,60
Bruto verschil per maand€ -733,20

Berekening netto verschil bij minder werken

OmschrijvingBedrag
Oude netto salaris o.b.v. 32 uur per week€ 2.522,55
Nieuw nettosalaris o.b.v. 24 uur per week€ 2.090,90
Netto verschil * per maand=€ -431,65

* De netto berekeningen zijn uitgevoerd voor 2024 bij een persoon die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en recht heeft op loonheffingskortingen, zoals arbeidskorting en algemene heffingskorting.

Disclaimer: Hoewel de informatie en berekeningen op deze website met zorg zijn samengesteld, kunnen er fouten optreden. Controleer altijd de resultaten en raadpleeg bij twijfel een financieel expert. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie.

Over de Salaris Calculator

  • Ontwikkeld door
  • Gepubliceerd op
  • Laatst bijgewerkt op
  • Beoordeling van 10/10 (2 reviews)

Veelgestelde Vragen

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, wil je meer weten, of heb je feedback of suggesties? Neem dan contact met ons op.

Je nieuwe salaris wordt berekend met de volgende formule:

Nieuwe brutosalaris = (Brutosalaris / Op basis van uren per week) * Huidige aantal uren per week * (Nieuw aantal uren per week / Huidige aantal uren per week)

Hierbij is je brutosalaris het bedrag dat je verdient zonder aftrek van belastingen en premies, en is het op basis van aantal uren per week het aantal uren waarop dit salaris is gebaseerd.

Bijvoorbeeld, als je een brutosalaris van € 4.000 hebt op basis van 40 uur per week, en je momenteel 32 uur per week werkt, dan deel je € 4.000 door 40, wat een resultaat van € 100 geeft. Vervolgens vermenigvuldig je € 100 met 32 wat een resultaat van € 3.200 geeft, dit zou moeten overeenkomen met je huidige brutosalaris. Als je van 32 uur naar 24 uur per week wilt gaan werken, wordt je nieuwe salaris berekend als (€ 3.200 / 32) * 24, wat een resultaat van € 2.400 geeft.

Om je nieuwe salaris te berekenen, heb je de volgende gegevens nodig: je huidige brutosalaris, het aantal uren per week waarop dit salaris is gebaseerd, het huidige aantal uren dat je per week werkt, en het nieuwe aantal uren dat je wilt gaan werken. Deze informatie is nodig om nauwkeurig je nieuwe salaris te kunnen berekenen.

Als je alleen je huidige brutosalaris en het aantal uren dat je momenteel werkt weet, voer dan hetzelfde aantal uren in bij zowel "op basis van (uur per week)" als "huidige uren per week". Dit zorgt ervoor dat de berekening correct wordt uitgevoerd en je een nauwkeurig resultaat krijgt.

Als je besluit om minder uren te gaan werken, heeft dit niet alleen invloed op je brutosalaris, maar ook op je netto salaris. Je netto salaris is het bedrag dat je overhoudt na aftrek van belastingen en premies. Minder uren werken betekent een lager brutosalaris, wat op zijn beurt betekent dat je minder belasting en premies betaalt. Hierdoor zal je netto salaris ook lager zijn, maar de exacte vermindering kan variëren afhankelijk van je specifieke belastingtarief en andere inhoudingen.

Onze tool berekent niet alleen je nieuwe brutosalaris, maar geeft ook een schatting van je nieuwe netto salaris op basis van de ingevoerde gegevens. Dit helpt je een beter beeld te krijgen van wat je daadwerkelijk overhoudt bij een verandering in je werkuren.

Het is belangrijk om zowel je bruto als netto salaris te begrijpen omdat deze twee bedragen verschillende aspecten van je financiële situatie vertegenwoordigen. Je brutosalaris is het totale bedrag dat je verdient voordat er belastingen en andere inhoudingen van worden afgetrokken. Dit is het bedrag dat vaak wordt vermeld in arbeidscontracten en salarisverhogingen.

Je netto salaris daarentegen is het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ontvangt na alle aftrekken. Dit is het geld dat je kunt gebruiken voor je dagelijkse uitgaven, sparen en investeren. Begrijpen hoe je bruto salaris wordt omgezet in netto salaris helpt je beter te plannen en budgetteren, vooral als je overweegt om meer of minder te gaan werken.

Meer rekentools werk & inkomen

Ontdek nog meer leuke en handige online rekentools die je kunnen helpen voor het zelf maken van berekeningen.

Loonheffingskorting berekenen

Bereken eenvoudig hoeveel loonheffingskorting je krijgt en op welke heffingskortingen je recht hebt.
Bekijk

Uurloon berekenen

Bereken het uurloon op basis van je week- of maandsalaris.
Bekijk

Jaarruimte berekenen

Bereken het maximaal beschikbare bedrag aan jaarruimte en je fiscaal voordelig mag aftrekken.
Bekijk

Maximale hypotheek berekenen

Bereken de maximale hypotheek en bekijk hoeveel jij maximaal kunt lenen voor jouw droomhuis en welke bruto maandlasten daarbij horen.
Bekijk